2 травня 2015
2 травня для Одеси - День визволення і перемоги над кремлівськими угрупованнями

2 травня 2014 року стало історичною подією в Одесі. Одесити мужньо дали відсіч кремлівським угрупованням та їхнім місцевим посібникам, захистивши таким чином місто від приходу "русскава міра". Цей день став вирішальним у кількамісячному протистоянні учасників одеського Майдану з антидержавним та виразно промосковським "антимайданом", увінчався українською перемогою та початком нової сторінки в історії міста.

Латентні прихильники "русскава міра" намагаються нівелювати цю подію, зосереджуючи увагу на наслідки пожежі в Будинку профспілок. Теж саме роблять і місцеві ліберали. Трагедія справді була і пов'язана вона із загибеллю українських героїв, які чинили опір озброєним кремлівським бойовикам. Так звані активісти "Куликового поля", які згоріли в Будинку профспілок і з якими пов'язані численні міти кремлівської пропаганди, свідомо чинили антидержавні злочини, тероризували містян, вчиняли напади на журналістів, провокували громадські зіткнення. Дехто з них справді став жертвою зомбування і отримання легких грошей за участь в антиукраїнських акціях. Але влаштовувати заходи пам'яти осіб, що прагнули принести в Одесу війну, - це все одно, що вшановувати пам'ять російських окупантів та їхніх місцевих посібників, які загинули на сході України.

Беззаперечним залишається факт: 2 травня вирішувалося, чи вистоїть Одеса після багаторічної пропаганди ідей "рускава міра", зради посадових осіб у керівництві правоохоронних органів та владних кабінетах. Одесити-патріоти дали гідну відсіч кремлівським окупантам, врятували місто і не допустили перетворення Одеси на "народну республіку". Якби орду "колорадів" 2 травня не зупинили, то Одеса б поринула в жахливі реалії низки районів Донецької та Луганської областей. Після того, що там нині відбувається, жодних сумнівів щодо правильности дій українських патріотів не повинно бути. Незалежно від політичної позиції, усі, хто був на українській стороні, 2 травня вчинили героїчний вчинок, захистивши місто від спроб кремлівських угруповань вчинити збройний заколот із кінцевою метою окупації Одеси Російською Федерацією.

2 травня мало б стати загальноміським днем перемоги над кремлівськими терористичними угрупованнями, днем очищення від кремлівської зарази. Натомість бачимо спроби нівеляції цієї події. Але як би там нині не було, цей день - гідна сторінка в історії міста. Гідна мужністю і хоробрістю одеситів, які дали відсіч агресору.

Василь Сидорак