23 вересня 2008
Заява Одеської організації ВО "СВобода" з приводу нападу на товариство "Просвіта"

22 вересня 2008 року, в Одесі, біля приміщення товариства "Просвіта" відбулася акція проросійських шовіністичних організацій "Форпост" і "Родіна". Об 11.00 добре організований натовп молодчиків, вигукуючи антиукраїнські гасла підійшов до будівлі "Просвіти" на вулиці Пушкінської. Прямо на тротуарі вони почали палити прапори та портрети, на воротах було повішено опудало, після цього нападники з пейнтбольної зброї обстріляли рожевою фарбою вікна, а також пошкодили великий баннер "Просвіти". Дії екстремістів завадили плановій роботі виставки "Рушники", яка зараз проходить в приміщенні товариства, репетиціям хорових колективів.

Організатори акції не повідомили органи державної влади та міліцію про її проведення. Це вже не першій випадок, коли "Просвіта" стає мішенню для організаторів українофобських шабашей. Причина полягає в тому, що ця організація займає послідовну позицію щодо захисту української мови, культури, та історичної правди. Це викликає ненавість всіх шовіністичних сил які ведуть у підконтрольних Москві засобах масової інформації цілєспрямовану компанію по дискредитації та знищенню одного з останніх осередків організованного українства на Одещині.

В грудні 2008 року Всеукраїнське товариство "Просвіта" ім.Т.Шевченка буде відзначати 140 річницю з часу створення організації. Зараз "Просвіта" є однією з найстаріших громадських організацій світу. Ця організація завжди стояла і буде стояти на захисті українських національних інтересів, і ніякі зовнішні чи внутрішні сили не в змозі змінити цього факту.

Одеська обласна організація ВО "Свобода" звертається до Президента України, Голови Верховної Ради України, прем'єр-міністра України, голови Одеської обласної державної адміністрації з вимогою провести розслідування подій в Одесі та притягнути до відповідальності всіх осіб які допустили протиправні дії.

Прес - служба Одеської обласної організації ВО "Свобода".

Прес-служба ВО "Свобода"