22 червня 2009
Заява Одеської обласної організації ВО "Свобода" з приводу зазіхань Румунії на територіальну цілісність України

В останні роки відносини між Україною та Румунією значно загострились. Це пов'язано в першу чергу з територіальними претензіями до України з боку румунських реваншистських кіл, які намагаються переглянути сучасні кордони Європи. Агресивні кола Румунії вимагають "повернення" Північної Буковини, Бессарабії та острову Зміїний. Усе це відбувається після того, як згідно з рішенням міжнародного суду Україна вже втратила 9700 кв. кілометрів континентального шельфу. Ця вкрай небезпечна тенденція викликає напрочуд мляву реакцію українських урядовців, зокрема Президента України, Прем'єр-міністра України, Верховної Ради та Міністерства закордонних справ.

В Конституції України (стаття №2) записано: "Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною", але наша влада мабуть вважає інакше, і тому визнає рішення судів, які йдуть у конфлікт з інтересами України. Якщо і надалі йти таким шляхом, то можна втратити і окремі території, на які зазіхають наші сусіди, а разом з цим і взагалі незалежність держави. Ми добре знаємо, як в 1938 році згідно з рішенням міжнародного арбітражу була ліквідована незалежна Чехословацька республіка, що відкрило прямий шлях до Другої світової війни.

На чолі реваншистських сил Румунії стоїть президент цієї країни Траян Басеску, який вже неодноразово у своїх заявах висловлював претензії до України та її території. Румунський лідер в стилі свого попередника - кровавого маршала Антонеску - ставить під сумнів кордони України, які були встановлені Паризьким договором 1947 року. Румунські реваншисти претендують майже на половину території Одеської області, де живуть українці, болгари, гагаузи, молдовани, і яка була в 1918 році, силою зброї, відірвана від Української народної республіки. Треба зазначити, що в румунській дельті Дунаю та у Південній Буковині з часів Київської Русі на своїх етнічних землях живуть десятки тисяч українців, але Україна не висуває територіальних претензій щодо цих територій - бо поважає міжнародні угоди і принцип непорушності кордонів.

Одеська обласна організація ВО "Свобода" вимагає від влади Румунії припинити будь-які зазіхання на територію України, публічно визнати всі міжнародні договори щодо кордонів між Україною та Румунією.

Від Президента України та уряду України ми вимагаємо припинити практику визнання рішень міжнародних судів, які не відповідають національним інтересам України; збільшити до мінімально необхідного рівня військовий бюджет України; посилити охорону державного морського та сухопутного кордонів України з Румунією.

Одеська обласна організація ВО "Свобода"